Pití v Chorvatsku

Pokud Vás zajímá, co se v Chorvatsku pije a na co můžete při své dovolené těšit, zde uvádíme některé druhy piva, vína a destilátů, se kterými se zde můžete setkat.

Pivo  

Vzhledem k blízkosti německy mluvících zemí asi nikoho nepřekvapí, že pivo je v Chorvatsku velmi rozšířené a oblíbené. Setkáte se zde s řadou druhu a značek, kdy asi nejznámější je Karlovačko (vaří se ve městě Karlovac), Ozujsko/Ožujsko a Pan. Také se můžete setkat s pivem Osječko (což je nejstarší pivo v Chorvatsko, které se zde vaří už od roku 1697 a pochází z Osijeku). A pak je zde tmavé pivo Tomislav nebo pivo Laško slovinské výroby.

Víno

Chorvatsko je také známé svým vínem, ačkoli ne vždy za svými hranicemi. To se však v současnosti mění a některá chorvatská vína (např. Graševina) dnes můžete koupit v supermarketech i v dalších zemích.  

Když budete v Chorvatsku, nenechte si ujít ochutnávku místního vína, které Vám určitě zachutná. K nejznámějším chorvatským vínům patří červené Plavac Mali (z poloostrova Pelješac) a bílé Pošip (z Korčuly/poloostrova Pelješac), Grk (z Korčuly), Malvazija (z Istrie) a Graševina (ryzlink vlašský, z chorvatského vnitrozemí). Prošek je sladké dezertní víno, které je v Dalmácii nejrozšířenější.

Ať už budete kdekoli, požádejte v restauraci, aby Vám doporučili některé chorvatské víno. Také můžete navštívit zdejší vinařství a výrobce vína: nejvíce jich naleznete především na poloostrově Pelješac, Istrii a ve Slavonii.

Kořalky

Řada lidí v Chorvatsku pálí vlastní ovocné kořalky (rakija), které se obvykle pijí samotné, tj. ne v míchaných drincích; když budete mít zájem, vždy láhev seženete.

S kořalkou se při svém pobytu v Chorvatsku nepochybně setkáte: restaurace zde často nabízejí skleničku před jídlem, a pokud budete ubytovaní v soukromí nebo s přáteli, pak se ji nejspíš nevyhnete už vůbec.  

Zdejší destiláty bývají velmi silné. Nejčastěji se setkáte s ovocnými pálenkami slivovica (slivovice), travarica (bylinná kořalka), kruškovac (hruškovice), orahovac (ořechovice) a loza/lozovača (kořalka z vína). Višňové maraskino/maraschino se vyrábí v oblasti Zadaru.

Další nápoje

Jeden z místních nápojů, se kterým se v Chorvatsku můžete setkat, je bambus. Jeho varianty (kromě republik bývalé Jugoslávie) existují také v mnoha okolních zemích. Pokud nevíte, o co se jedná, je to červené víno smíchané s kolou a podávané s ledem. Je jen na Vás, jestli se ho odhodláte ochutnat…