Co ochutnat v Dubrovníku

Černé rizoto

Dubrovník je obklopený mořem, proto není divu, že nabízí vynikající pokrmy z darů moře, přičemž téměř vše je z místních zdrojů. Černé rizoto (Crni rižot) získalo své jméno a barvu od sépiového inkoustu, avšak obsahuje také slávky, škeble a další měkkýše pocházející z Jadranu.

Kde ho můžete ochutnat: restaurace Gverović Orsan (Štikovica 43), kterou milují místní i turisté, se může chlubit vynikajícím černým rizotem.

Zelena Menestra

Zelena menestra, nejstarší recepty na kterou pocházejí z 15. století, je dušené jídlo „z jednoho hrnce“ založené na třech základních ingrediencích: masu, bramborách a zelí. Představuje přitom velmi syté a vydatné jídlo.

Kde ho můžete ochutnat: Poklisar (Od Ribarnice 1) podává pokrm zelena menestra chutnající jako z vynikající domácí kuchyně.

Pašticada

Pašticada – nebo také dalmatská pašticada, protože pochází z Dalmácie – je proslulý pokrm, který je zároveň nejstarší zaznamenaný a jeho původ spadá do Dubrovníku 15. století. Vyžaduje dlouhou přípravu: hovězí maso se nadívá bylinkami a marinuje přes noc v octu, pak hodiny peče a dusí, a nakonec podává s těstovinami či noky.

Kde ho můžete ochutnat: restaurace Kopun (Poljana R. Boškovića 7) podává tradiční chorvatské pokrmy včetně pašticady. Další skvělou možností je restaurace Amfora (Obala Stjepana Radića 19).

Šporki Makaruli

Přestože název znamená „špinavé makaróny“, nenechte se jím odradit. Pokrm obsahuje makaróny s bohatou rajskou rajkou omáčkou s masem podobající se trochu ragú nebo bolognese, přičemž je neméně lahodný. Při tomto jídle jsou v každém případě potřebné ubrousky.

Kde ho můžete ochutnat: kromě pašticady nabízí Kopunn (Poljana R. Boškovića 7) také výborné makaruli šporki.

Rožata – dezert

Při návštěvě Dubrovníku si nenechte ujít nejznámější zdejší dezert, rožatu. Je to pudink podobající se francouzskému crème brûlée, který má navíc důležitou ingredienci: domácí růžový likér. Kromě toho se do něj často přidává rum, aby dodal říz.

Kde ho můžete ochutnat: téměř všechny restaurace v Dubrovníku podávají rožatu, dobrou volbou je restaurace Gverović Orsan (Štikovica 43).

Arancini – kandovaná pomerančová nebo citronová kůra

Nejstarší záznamy o této prosté sladkosti pocházejí od Římanů, kdy sloužila jako oblíbený dárek pro přátele a rodinu. I po mnoha staletích představuje arancini vhodný dárek, který byste se také měli odvést s sebou domů.

Kde ho můžete ochutnat: arancini seženete na tržišti Gundulićeva poljana v srdci starého města.

Olivy

V Dubrovníku a okolních oblastech se pěstují temně zelené olivy už po celá staletí a mnoho rodin dodnes zpracovává a nakládá vlastní olivy. Podívejte se také po chorvatském olivovém oleji.

Kde ho můžete ochutnat: kromě arancini nabízí tržiště Gundulićeva poljana také kvalitní chorvatský olivový olej.

Víno Pošip

Bílé víno, které se výborně hodí k darům moře, se vyrábí na nedalekém ostrově Korčula. Je lehké, ale silné, s chutí téměř se podobající medu. Skvělou kombinaci k němu představují měkké drobivé sýry, jako je feta.

Kde ho můžete ochutnat: Dalmatino Dubrovnik (Miha Pracata 6) má na svém vinném lístku Pošip řady vynikajících ročníků.

Rakija

Rakija je v Chorvatsku všudypřítomná: je to ovocná kořalka, která se často vyrábí z hroznů, ale může být také z ořechů nebo švestek.  

Kde ho můžete ochutnat: téměř každá restaurace nabízí rakiji, kromě toho ji můžete zakoupit v obchodech s alkoholem.

Řemeslné pivo

Jednou za čas bývá v Dubrovníku oblíbená některá známá značka, ale dnes zde jasně vládne řemeslné pivo. Výběr je obrovský: od světlého osvěžujícího Zmajsko Pale Ale až po silné tmavé Križevačko Tamno Pivo.

Kde ho můžete ochutnat: Glam Café (Palmotićeva 5) má široký výběr druhů chorvatského řemeslného piva.