Pokud se ptáte, jaké místní lahůdky na Vás čekají při Vaší dovolené v Chorvatsku, zde jste na správném místě. Dozvíte se tu o chorvatské kuchyni, co můžete očekávat v restauracích ohledně jídla i pití, a také Vám doporučíme některé pokrmy, které byste si neměli nechat ujít.
Jídlo v Chorvatsku
Když se v Chorvatsku vydáte na večeři do restaurace, můžete očekávat kombinaci středozemní (italské) a středoevropské kuchyně. Na pobřeží je patrný silný italský vliv se spolu se spoustou ryb a darů moře, zatímco ve vnitrozemí Chorvatska naleznete spíše tradičně středoevropské pokrmy včetně polévek a gulášů.
Chorvatská kuchyně není příliš mezinárodně proslulá, což je škoda. To se však v posledních letech mění a můžete se setkat s články o gastronomických lahůdkách Istrie nebo darech moře na pobřeží. Také v chorvatské metropoli Záhřebu naleznete nejednu fantastickou restauraci.
Co můžete očekávat a co ochutnat
Není divu, že chorvatské pobřeží nabízí vynikající pokrmy z ryb a mořských plodů. Při návštěvě Chorvatska byste si určitě neměli nechat ujít místní slávky, ústřice, garnáty, chobotnice, olihně či kalamáry a řadu různých ryb. Pokud však mořské plody nejsou „Vaším šálkem kávy“, naleznete zde také spoustu pokrmů z masa. Běžné je maso připravené na všechny způsoby, např. grilované, pečené či smažené. K pozoruhodným chorvatským pokrmům patří peka/ipsod peke, což je maso, často jehněčí, nebo mořské plody (chobotnice, oliheň) připravované pod poklicí ve tvaru zvonu, která se postaví na žhavé uhlí, a další uhlí se položí nahoru. V průběhu přípravy se k masu přidává zelenina.
Brodet je dalmatský pokrm z dušených ryb, který se připravuje z různých druhů ryb včetně úhořů; podává se s polentou nebo s rýží.
Hvarska gregada je typické jídlo rybářů z ostrova Hvar, kdy se v jedné pánvi připravuje několik druhů ryb spolu s bramborami, bylinkami a bílým vínem.
Bakalar s krumpirom (sušená treska s bramborami) je dalmatské jídlo, které se běžně podává o Vánocích.
Pašticada je kvalitní dušené hovězí nejčastěji podávané s noky (gnocchi); běžné je v Dalmácii.
Pro Istrii jsou typické lanýže (tartufima) a můžete zde najít mnoho pokrmů, které je v nějaké podobě obsahují. Fuzi s tartufima jsou těstoviny s lanýži, přičemž těstoviny fuzi mají tvar tenkých trubiček.
Na Istrii se také podívejte po pokrmu fritaja, především s chřestem (sparoga): je to omeleta se zeleninou, bylinkami a někdy i masem.
Další oblíbené istrijské dušené jídlo je istarska jota: fazole, brambory a různé druhy vepřového včetně žebírek.
Ve vnitrozemí Chorvatska můžete narazit na duveč (džuveč): je to pokrm tureckého původu z dušeného masa, rajčat a zeleniny.
Za zkoušku určitě stojí také chorvatský pršut (prosciutto) a paški sir, což je ovčí sýr z ostrova Pag (seženete ho však i jinde) s typickou chutí.
K jídlům, která slouží spíše rychlé občerstvení, patří čevabčiči a burek; obě přišla z Blízkého východu a dnes jsou v Chorvatsku běžná. Čevabčiči/kebab se připravuje z mletého masa, zatímco burek je pečivo, které obsahuje různou nádivku: může to být mleté maso, špenát či sýr, existují však také sladké verze.
Pizza v Chorvatsku dosahuje dobré kvality – dá se říct, že přímo výborné. Při výběru jídla v restauraci ji proto nepřehlížejte: zdejší pizzerie často nabízejí lepší kvalitu, než se na první může zdát, a také jsou cenově mnohem výhodnější než jinde.
Dezerty
Kdo by neměl rád dezerty a sladkosti? Chorvaté je určitě rádi mají. Naleznete zde řadu cukrářství (patisserie), která nabízejí úžasnou přehlídku dortů a sladkých dobrot kombinujících ovoce, čokoládu a smetana. K proslulým patří cukrárna Vincek, která má v Záhřebu hned několik poboček.
K dalším sladkostem patří fritule připomínající koblihy; často bývají ochuceny trochou ovoce a oblíbené jsou především v době Vánoc.
V Chorvatsku byste si také neměli nechat ujít řezy kremšnita (z něm. Kremschnitte) s vanilkovým pudinkem. Nejlepší kremšnita prý pochází ze Samoboru, městečka nedaleko Záhřebu.
Orehnjača je jemný ořechový závin a představuje příjemnou alternativu k sladkým smetanovým dezertům. Velmi podobný je také makový závin – makovnjaca.
A nakonec naprostou nutností je dát si pořádnou porci zmrzliny (sladoled) v některé z řady zmrzlináren a stánků se zmrzlinou. Chorvatská zmrzlina sice není tak proslulá jako italská, ale má k ní velmi blízko.